Różne diety, różni ludzie
Każdy człowiek, chociażby ze względu na miejsce swojego urodzenia, ma kompletnie inne predyspozycje metaboliczne i genetyczne co do trawienia jedzenia i jego odpowiedniego wykorzystania przez organizm. Pozyskane od przodków geny determinują w bardzo dużym stopniu predyspozycje do tycia albo innych schorzeń, co jednak nie oznacza, że skazują one człowieka na nie. Wykonywany zawód i ilość energii zużywanej codziennie na funkcjonowanie w pracy i domu także determinują to, jak dany człowiek powinien się odżywiać. Wreszcie – dostępność produktów, która sprawia, że osoby zamieszkujące Skandynawię choćby chciały, nie mają możliwości skutecznego przejścia na dietę np. śródziemnomorską. Wszystkie te mniejsze i większe detale sprawiają, że niektóre diety w przypadku jednego człowieka okazują się super skuteczne i sprawdzone, a u innych osób kompletnie mijają się z celem. Naturalnie człowiek przed przystąpieniem do jakiegokolwiek programu żywieniowego powinien najpierw skonsultować się ze swoim osobistym lekarzem, albo udać się na konsultację do profesjonalnych dietetyków.